torsdag den 7. juli 2011

Royal entusiasme...

I mandags kom der fin pakke fra en herlig hollandsk webshop med ting til at lave og pynte kager - priserne er meget lave, enddog lavere end i UK, hvor jeg ellers ofte køber alt muligt.
Øverst i højre hjørne på siden, er et engelsk flag, tryk på det, ellers er det ren volapyk :-)

http://www.deleukstetaartenshop.nl/index.php?language=en&osCsid=478db9bd9538437bef347e08cc065967

Mandag og tirsdag aften, da børnene sov, måtte jeg bare prøve, at lave mit eget kagepynt af Royal icing, der har den fantastiske egenskab, at det efter et døgn er hårdt som sten og kan gemmes i månedsvis.
Det smager ikke specielt godt - bare af sukker, men det pynter helt utroligt fint på en kage, lagkage eller cupcake.

Efter flere forsøg, fandt jeg endelig en måde at lave det på, der giver den mest fantastiske konsistens, og gør det rimelig nemt at arbejde med - metoden fandt jeg på en amerikansk youtube video.

Opskriften på Royal icing er såre simpel; 1 1/2 past. æggehvide (= et bæger) og 300-330 g. flormelis.

Det er lettest at lave det i en røremaskine, men en elpisker kan selvfølgelig også bruges.
Pisk hviderne let stive, sæt hastigheden ned på laveste trin og hæld flormelis i lidt ad gangen.
Når alt er blandet sammen og støvskyen har lagt sig :-) så sættes der bare fuld skrue på hastigheden - i røremaskinen 6-7 min. og med elpisker 10-12 min.

Voila, så er det klart, kan farves med alle former for spiseligt farve og kan selvfølgelig tilsættes smags-essens. (Huske at dække skålen til med et fugtigt viskestykke eller en fugtig skumvaskeklud, der dannes skorpe på få minutter hvis man glemmer det - så når man lægger en sprøjtepose fra sig, skal man også lige stikke spidsen ind i et fugtigt klæde.)

Hvis man pakker skålen godt ind i film, kan det gemmes i køleskabet i 14 dage - måske skal det lige røres en ekstra gang igennem, hvis der er gået mange dage.

Jeg bruger pastafarverne fra Wilton og er rigtig glad for dem. De fås til kun ca. 14 kr. i Holland, hvor de koster 35 kr. herhjemme.
Man kan også få naturlige farver uden tilsætningsstoffer og grimme E numre, hvis man har en allergiker i huset, de kan bl.a. købes lige her;
http://kagebutikken.dk/group.asp?group=240

Man behøver egentlig kun starte med primærfarverne - de kan nemlig blandes indbyrdes til den nuance man nu ønsker.

Jeg har brugt en del tid på at se små videoklip på youtube, for at se, hvordan man sprøjter roser og andre blomster.

 (Jeg søgte på Royal Icing flowers og Royal icing roses) bare vær obs på, at i nogle af videoerne skriver de måske, at de har brugt Icing/frosting/buttercreame - og så er det lavet med alm. smørcreme - teknikkerne kan fine anvendes til royal icing også, men smørcreme bliver jo ikke hårdt og kan heller ikke gemmes på den måde Royal icing kan)

Den øvede vil straks kunne se, at der er basis for endnu mere træning - (jeg kasserede da også de første par stykker, det er ikke helt så let, som det ser ud til... til gengæld er det meget, meget sjovere end man skulle tro) alligevel er jeg mægtig stolt af resultatet;Det er i øvrigt også meget billigt at lave det selv, nu smed jeg en smule ud undervejs, men ovenfor er der Royal icing af i alt 3 bægre æggehvide og 900g. flormelis = ca. 30 kr.
(Så kommer det tyllesæt jeg har købt, og også pastafarverne - men begge dele er jo noget man har  i mange, mange år, og var egentlig ikke dyre.)

Man behøver ikke købe et kæmpe tyllesæt for at komme i gang - jeg læste i sidste uge en anmeldelse i Politiken af forskellige sprøjtepose-sæt.
Vinderen blev et sæt fra Patisse der bl.a. kan fås i Inspiration  - der er en sprøjtepose og 8 tyller, for den nette sum af 89 kr.
Det fik endda særdeles gode anmeldelser.

Jeg så nede i vores Superbrugs forleden, at de solgte kagepynt fra Dr. Oetker - små æsker med blomster - de nemme af slagsen vel og mærke (som dem på næst-nederste billede til højre - bare små klatter sat med en stjernetylle) - en pakke med 12 blomster kostede 30 kr.
GYS!!!

I aften starter Royal icing boot-camp´en - moster og Arne kommer og spiser - så kører Arne hjem og moster bliver, så vi i aften kan lave blomster-hygge-pynt.
Moster skal lave bryllupskagerne til Thomas´ og Theas´ bryllup til august, så en bootcamp er nødvendig, uundværlig og meget, meget hyggelig.
Glæder mig.

1 kommentar:

  1. Nøj hvor er de fine, det er du god til :) Bliver de hårde, eller går de nemt i stykker?
    Jeg må vist hellere prøve at kaste mig ud i sådan en omgang sukkerblomster.

    SvarSlet